Prezentarea proiectului

Incepand cu data de 1 iulie 2014, Departamentul de Stiinte ale Educatiei, Universitatea Babes-Bolyai, in parteneriat cu Departamentul de Stiinte ale Educatiei, Universitatea din Oslo a demarat proiectul de cercetare cu titlul “Alfabetizarea timpurie la copiii de etnie Roma din România:  predicții, niveluri și strategii de îmbunătățire a gradului de alfabetizare”, proiect finantat prin programul „Cercetare in Sectoare Prioritare” din cadrul Mecanismului Financiar al SEE 2009-2014 si bugetul de stat, nr. contract 15 SEE/30.06.2014. 

Proiectul a fost initiat de catre Departamentul de Stiinte ale Educatiei al Universitatii Babes-Bolyai si urmareste longitudinal timp de 2 ani evolutia nivelului de alfabetizare al copiilor de etnie Roma (bilingvi si monolingvi) precum si a copiilor non-roma (monolingvi) proveniti din aceleasi comunitati, cu scopul de a identifica predictorii si factorii care contribuie la succesul alfabetizarii copiilor de etnie Roma. De asemenea, proiectul include si un program intensiv de interventie educationala care urmareste dezvoltarea capacitatilor de alfabetizare a copiilor roma si non-roma cu ajutorul cadrelor didactice de sprijin. Prin realizarea acestui proiect se mai doreste si dezvoltarea capacitatilor de cercetare si colaborare institutionala dintre Romania si Norvegia. 

Proiectul se desfasoara pe o perioada de 34 de luni si include populatie scolara din judetele Cluj, Mures si Salaj. Rezultatele cercetarilor vor fi facute cunoscute in special cadrelor didactice care lucreaza cu copii de etnie roma, precum si studentilor care urmeaza cursurile organizate de Departamentul de Stiintele Educatiei, in scopul constientizarii nevoilor si particularitatilor grupurilor de elevi de etnie roma. In acelasi timp, ne propunem diseminarea rezultateloe obtinute si in cadrul comunitatii stiintifice internationale, prin participarea la conferinte internationale relevante si prin publicarea in reviste internationale de prestigiu.